header

Pesten

17 december 2012

Journalisten: Sherina Lachmansingh en Reinout van de Brug
Fotograaf: Reinout van de Brug

Waarom schrijven wij over pesten?
Wij zijn allebei ook gepest dus we weten hoe het voelt en we willen graag mensen helpen die gepest worden. We wilden uitzoeken wat de gevolgen van pesten waren. We hopen dat kinderen ophouden met pesten en juist elkaar gaan helpen om pesten te voorkomen. We hopen dat mensen die gepest woorden de tips volgen.

Wat is pesten?
Pesten is bijvoorbeeld schelden of slaan. Soms wordt iemand zo erg gepest dat die niet meer naar school wil of bang is om ergens naartoe te gaan. Er zijn verschillende soorten pesten. De soorten zijn: fysieke agressie, materiele agressie, verbale agressie en emotionele agressie. Soms kan dat uit de hand lopen met ernstige gevolgen.

Zie het mens als een papiertje.
Verkreukel het papiertje.
Doe ermee wat je wil behalve scheuren.
Na een minuut moet je stoppenen hem weer heel mooi proberen te maken; glad dus zonder kreukels.
Dat lukt nooit dus als je iemand pest blijft diegene ook kreukels houden. Daar wordt een mens niet blijer van.

Wij hebben een interview gehad me mevrouw van Rooijen over pesten. Ze werkt bij de G.G.Z. (Geestelijke Gezondheids Zorg) en is nu een S.P.V. (Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige). Ze helpt kinderen die bang zijn om ergens te komen of problemen hebben op school doordat ze zijn gepest of zelf iemand pesten en er nu spijt van hebben. Als kinderen worden aangemeld met hun ouders bij het G.G.Z dan gaan ze eerst kijken wat er aan de hand is en zoeken daarna een oplossing ervoor. En ze krijgen ook een opdracht voor op school of thuis. Als het heel erg is en de oplossingen werken echt niet dan worden ze doorgestuurd naar een kliniek die er meestal wel voor zorgt dat het probleem wordt opgelost.
Pesten heeft 2 kanten: Je kan zelf worden gepest waar je niet blij van wordt. Of je kan iemand pesten waar je uiteindelijk een
schuldgevoel van krijgt.

TIPS:

  1. als je wordt gepest meld het dan aan een leerkracht of je ouders.
  2. steun elkaar als je ziet dat iemand wordt gepest help elkaar dan.
  3. praat erover met iemand die je vertrouwd.
  4. negeer die gene die je pest en loop weg.
  5. vecht nooit terug want dat lost helemaal niks op.
  6. zeg er zelf wat van maar je moet niet gaan dreigen want het niks op.
  7. doe iets leuks met je vrienden zodat je het vergeet.

 

reageer Tags

1 reactie op Pesten

  1. Jullie hebben een heel belangrijk onderwerp gekozen om over te schrijven. Pesten is een onderwerp om het blijvend met elkaar over te hebben, niet alleen als het zoals nu actueel is. Pesten is niet cool. Ook ik maak mij het komend jaar hard om pesten een halt toe te roepen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>